Oppgradering av Heldal Stem demningen.

Heldalstemmen dam i Lillesand har en betydelig lekkasje og det gjennomføres for tiden tiltak for å tette denne.

BLOGGVALGT

11/12/20235 min lese

Den siste tiden så har det vært unormalt mye nedbør her på Sørlandet, høsten er ofte våt, men høsten 2023 har vært ekstra våt.

Og akkurat denne regntunge høsten så har Lillesand kommune sett seg nødt til å sette igang utbedringer av dammen oppe ved Heldal Stem i enden av Østre Grimevann.

Østre Grimevann er det største vannet i Stigselvvassdraget.

Bilde fra 9 september 2023 da de startet på arbeidet ved Heldalstem.
Bilde fra 9 september 2023 da de startet på arbeidet ved Heldalstem.

Bilde fra 9 september 2023 da de startet på arbeidet ved Heldalstem.

Stigselvvassdraget strekker seg fra Langevann i Birkenes kommune 230 meter over havet og ned til fjorden her ved Kaldvell. Total lengden på dette vassdraget er ca. 41 km, Østre Grimevann er det siste og det største vannet i dette vassdraget med sine 3.94 km².

Østre Grimevann ligger 43,6 meter over havet og har en maks dybde på 105 meter, estimert årlig tilsig er 70 millioner kubikkmeter.

Østre Grimevann ligger i et populært turområde og benyttes mye til bading, fisking og kajakk og kanopadling. Vannet her er ifølge sikre kilder rikt på fisk – det er totalt fire forskjellige fiskeslag i Østre Grimevann - Ørret, Abbor, Ål og Trepigget stingsild (jeg aldri hørt om den før nå).

Jeg var også på klassetur i Vestre og Østre Grimevann med overnatting når jeg gikk på skolen for ca. 100 år siden, og jeg har vært med på isfiske etter Røye her for ikke så lenge siden, men jeg er usikker på om det er Røye i Østre Grimevann (eller om det bare er en våt drøm til min nevø :-)

Østre Grimevann er normalt sett et veldig rolig og stille vassdrag som er enkelt å kontrollere og "justere", og det er også drikkevannskilde og inntaksreservoar for Lillesand Kommune.

Så, endelig til poenget!

De som kjenner meg vet at jeg fort lar meg rive med og sporer av så det holder innimellom, poenget med dette innlegget er egentlig Lillesand Kommune og Facebook.

Jeg går tur i området fra Heldal Stem og ned til Kaldvellfjorden så å si hver dag, og som regel 2-3 ganger per dag.

Når jeg og King Kenny startet vår runde etter arbeid på mandag så kom vi til dette skiltet, ca. 1 km inn i turløypa:

Dette turområdet har flere startpunkter, hvorfor i alle dager setter Lillesand Kommune opp skilt kun to-tre plasser, når en kan gå rett inn i området fra andre stier å ane fred og ingen fare? Og hvorfor i alle dager setter de ikke skilt eller varsling der folk parkerer bilen og normalt sett starter turene sine? Det er for meg helt uforståelig.

Da jeg så dette skiltet så valgte vi en annen rute før vi gikk hjem å sjekket på nettsidene til Lillesand Kommune for å finne grunnen til denne skiltingen.

Null nix og nada, det var det vi fant der, dette var ikke nevnt med en eneste setning! Ikke under Beredskap og Krise, Vann og Avløp eller under Nyheter. Jeg trykket meg inn der det var mulig men fant absolutt ingen informasjon om dette.

Jeg sendte så en epost til Torget@lillesand.kommune.no å spurte dem der, og jeg fikk faktisk svar samme dag, det er ikke verst.

Svaret fra Kommunikasjonsrådgiver i Lillesand Kommune var:

Det stemmer at vi ikke har informert på innbyggerportalen at turområdet langs Grimelva på Kaldvell er stengt. Derimot har vi informert på vårt facebook side.

Med vennlig hilsen,

H.H.

Kommunikasjonsrådgiver

Jeg skal ikke banne for mye, men WHAT THE FU........

Er de helt på bærtur?

I 2023 så er det heldigvis færre og færre som bruker Facebook, og Facebook er da ingen god plass å informere kommunens innbyggere om beredskap, fare og annen kritisk informasjon? Hvordan i allverden havnet vi her?

Hadde Lillesand Kommune brukt like mye tid på sine nettsider som det de gjør på Facebook så hadde gjerne nettsiden deres vært litt bedre? (og det skal virkelig ikke mye til)

Jeg har luftet dette litt på Bluesky de siste dagene, og dette er tydeligvis ikke unormalt i Kommune Norge. Det er jo rett og slett skremmende at kommunene er så naive, dumme og late at de stoler 100% at Mark Elliot Zuckerberg sitt Facebook kan erstatte kommunen sine egen nettsider.

Skam dere, alle Norske Kommuner som er for late til gjøre en skikkelig jobb for sine innbyggere!

Flomfaren er jo helt klart tilstede om demingen vaskes ut og brister, men da bør jo Lillesand Kommune gjøre noe med dette? Nå har jeg vært oppe ved Heldalstem et par dager på rad, og de to tre karene som jobber der oppe går hjem i 15 tiden. Hva med å sette inn nok resurser til å sikre demningen, og med all respekt så er nok dette en av verdens minste demninger så det burde gå raskt å få sikret den.

Den inneholder tross alt over 4 mil med vassdrag, den er en drikke kilde for oss innbyggere og det er mange muligheter for forebygging med grunne smale passasjer før Heldalstem og så videre. Hva med å sette opp en lyskaster, en vakt og/eller et kamera som kan varsle og hvorfor ikke et par signalhorn nedover vassdraget om den skulle bli vasket ut? Jeg tenker da helst på de som bor lengre nede i vassdraget i den gule "bestyrer boligen".

Dette er ikke godt nok, Dere kan bedre enn dette i 2023 Lillesand Kommune!

Johnny Johnsen
12 November 2023:

I dag så tok vi en liten avstikker å gikk opp for se på den nye demingen de støper oppe ved Heldal Stem. Nå er Lillesand kommune kommet ganske langt med dette arbeidet, men det ser ut som om det fremdeles mangler litt støp i forbindelse med «skillevegger», sluser og muligens et topp-dekke med rekkverk .

Midlertidig voll.
Midlertidig voll.

Midlertidig voll.

Moro å se at de faktisk legger nytt dekke på den gamle sement broen som sikkert har stått der i 100 år, da blir det lett å frakte ting og tang til og fra speideren sin gapahuk rett oppi hugget med firehjulinger eller traktor.

Det blir til og med nytt dekke på den gamle broa :-)
Det blir til og med nytt dekke på den gamle broa :-)

Det blir til og med nytt dekke på den gamle broa :-)

I dag er faktisk vannstanden over en halv meter lavere enn det den var for et par dager siden, så dermed er nok ingen fare for utvasking av den midlertidige vollen de har lagt opp, så da regner med at de åpner alle turstiene i løpet av morgendagen, mandag.

Etter at dette arbeidet er avsluttet så håper jeg virkelig at Lillesand kommune bruker tid på rydde i vassdraget fra Heldalstem og ned til Kaldvellfjorden, dette er ikke lange strekket så det bør gå bra. Og at de da muligens også ser til at det blir lagt ut litt ny gyte-grus og lignende for sjøørreten som bruker dette strekket.

Ferdig arbeid: