Klar for Hardangervidda på “langs”.

5 mann og King Kenny går “Hardangervidda på langs” sammen.

VALGTBLOGGLOKASJON

8/1/20213 min lese

Årets ferie blir “Hardangervidda på langs” sammen med 4 andre og King Kenny. Vi går fra Trondsbu til Haukeliseter, så om formuleringen “Hardangervidda på langs” er korrekt kan vel diskuteres

Sørlandet August 2021.

Årets ferie blir en tur på Hardangervidda sammen med 4 andre karer og min kjære King Kenny. Vi starter ved Trondsbu og skal gå over til Haukeliseter, så om formuleringen “Hardangervidda på langs” er korrekt kan vel diskuteres, men at det blir en fin tur om været ikke lager for mye krøll for oss, det er jeg helt sikker på 🙂

Skal jeg snakke for meg selv så er jeg veldig spent på denne turen, jeg har aldri gått langt flere dager i strekk og vet ikke hvordan kroppen vil reagere på dette, men det finner vi jo ut av på denne turen :-)

Når det gjelder stigning så er det litt forskjellige data ser jeg. men sånn ca. 1400–1900 meter stigning på hele turen tror jeg stemmer ganske bra, og det meste kommer på slutten av ruten.

Ruten blir DNT sin rute der den første hytten vi møter på er Sandhaug som vi ankommer ca. 14–15 km etter start. Etterpå går turen videre over mot Besso, om vi velger å gå forbi eller gå nedenom hytten får vi se når vi kommer dit. Fra Besso så fortsetter turen mot Litlos, Hellevassbu for så å ende opp ved Haukeliseter.

Første dagen blir veldig amputert så vi satser på å ha en litt kort etappe inn til Langavatnet / Snero området, mulig kortere enn dette også. (det vi “taper” her tar vi igjen i løpet av de andre dagene)

Dag to bør vi komme oss til Besso eller der omkring, for så og fortsette mot Litlos som vi bør passere eller overnatte ved på dag fire.

Dag fem så går vi videre mot Hellevassbu, og etter Hellevassbu så bærer det mot Haukeliseter igjen.

Etappene blir til underveis, og er ikke på noen som helst måte satt.

Noen har også lyst til å gå opp til toppen av Hårteigen i løpet av turen, da kan gjerne noen gjøre det, og resten fiske litt den dagen eller noe.

I følge DNT.no så er avstanden mellom hyttene ca.:

Trondsbu til Besso: 20 km

Besso til Litlos: 18 km

Litlos til Hellevassbu:16 km

Hellevassbu til Haukeliseter: 21 km

UTTALE: hardˈangervidda

Hardangervidda er et norsk høyfjellsplatå beliggende i fylkene Viken, Vestfold og Telemark og Vestland. Hardangervidda er regnet som Norges og Europas største høyfjellsplatå på 8000 kvadratkilometer.Hårteigen er en av de mest særpregede toppene på den vestlige Hardangervidda, Hårteigen har en høyde på 1690 meter over havet.

Det er et rikt dyre- og planteliv oppe på på Hardangervidda. Her finnes blant annet en villreinstamme på om lag 10 000 dyr, og fjellrev (totalfredet). Fuglelivet er rikt, flere arter har sørgrensen for sin utbredelse her. Av fisk finnes blant annet ørret, røye og sik. Rikest flora finnes i fyllittområdene, kanskje særlig ved Litlos. Mange fjellplanter har sin sørgrense på Hardangervidda. Vidda var dekket av skog så sent som i bronsealderen. Hele vidda ligger over tregrensen, stort sett i en høyde av 1100–1400 meter over havet, høyest i vest. Over store deler av vidda ligger til dels store lag av bunnmorene, både sand, grus og store blokker. Fordi vidda er så flat, danner morenematerialet mange steder vannskiller.

Vidda er mye brukt til fotturer så vel sommer som vinter. Her ligger i alt 24 turisthytter (utenom hoteller, pensjonater og lignende langs hovedveiene i viddas ytterkant) med i alt 1073 sengeplasser.

Det meste av informasjonen er hentet fra Geir Thorsnæs som jeg referer til under her:

Thorsnæs, Geir: Hardangervidda i Store norske leksikon snl.no. Hentet 2. august 2021 fra https://snl.no/Hardangervidda

Norsk lisens for offentlige data (NLOD)