Foto og video 2024

I 2024 så skal jeg prøve å tenke video fra før jeg går ut døra hjemme, og gjerne start en liten time/hyperlaps sløyfe allerede i bilen på vei til lokasjon.

FOTOBLOGGVALGT

12/29/20235 min lese

Min plan for foto og video i 2023 er egentlig ganske enkel, jeg skal fortsette å forbedre måten jeg jobber på, men samtidig prøve å bli mye flinkere til å ta meg mer tid til å filme å ta bilder når jeg er på tur. Selv om dette da primært gjelder video siden det kreve mye mer arbeid i forbindelse med forberedelse, planlegging og gjennomføring.

Fotograf på Spa Francorchamps 2007
Fotograf på Spa Francorchamps 2007

Et bilde fra Spa Francorchamps- Belgian GP 2007

Når det gjelder lyd så har jeg to mikrofoner, en såkalt RØDE shotgun som peker på deg og tar opp lyd "rett frem", og en trådløs «mygg» mic til å henge på klær eller annet, denne tar opp ganske mye bedre lyd fra "hele området". Uansett, lyd er nok ikke det som blir det viktigste med tur filmingen min, selv jeg nok kommer til å prøve å legge til noe (i egne øyne) mer eller mindre kloke ord i teltet på kvelden eller på en regnværsdag.

Når det gjelder foto og video så har jeg mitt lille action camera, iPhone 14 PRO og mitt kjære Panasonic Lumix G9. Sistnevnte er nok overkill på de fleste turer der vi ikke planlegger å ta landskapsbilder eller planlegger å fotografere dyr, fugler eller landskap. G9 blir uansett hjemme for turer som innebærer en del forflytning, det blir fort 2,5 kg med ekstra linser, batterier etc.

Jeg gleder meg veldig til denne sesongen selv om ingen turer er «spikret» enda så ser det ut til at både Børgefjell, Blefjell og muligens Langsua nasjonalpark står på menyen for 2023.

Årets første skikkelige tur er planlagt til andre helgen i mai, da har jeg tatt ut noen feriedager slik at jeg faktisk har fri hele 17 mai uka. Hvor turen går vil være avhengig av hvor mye snø som ligger igjen, jeg kan godt gå gjennom noen områder med snø, men barmark er å foretrekke. Jeg elsker jo Telemark, så både Blefjell, Lifjell og Selsli området står høy oppe på ønskelisten, men det er muligens litt for mye snø igjen på den tiden. Jeg får finne noen web kameraer på Windy.com når det nærmer seg og ta en avgjørelse da.

Når det gjelder video så har jeg startet med å sette opp utstyret slik at alt tar opp i samme format og kvalitet, og da kommer jeg til å prøve fortsette med dette for fremtiden siden det er vanskelig å begynne å redigere filer som er tatt opp i ulike format. Valget mitt for video ble at jeg filmer i 4K 30 bilder per sekund, dette er noe alle tre enhetene støtter. Mulig jeg burde lagt meg på 2.7K for ikke å fylle opp minnekortene mine så raskt, men da blir iPhone klippene ulike de andre.

De gangene jeg har med meg mitt Lumix G9 ut på tur så blir det en helt utrolig kvalitet på videoer dette kameraet produserer med både 2,7K og 4K, det er nesten ikke mulig å se forskjell for oss "vanlige".

Hvis 4K ikke fungerer greit på grunn av mangel på minnekort etc. så får jeg prøve å legge meg på 2,7K 30 fps. 

 

På mitt 128GB minnekort vil det bli plass til ca. 140-170 minutter med 4K opptak, eller 300-340 minutter med 2,7K 30fps.

En time med 4K video fyller ca. 45 GB på minnekortet.

Dette året så har jeg også med meg en selfie stick, ikke nødvendigvis for å filme meg selv hele tiden, men mest for å prøve å filme på en litt annen måte. Da kan jeg mye letter filme langs bakken, litt under vann, utover fjellhyller, elver og ovenfra og ned om ønskelig. Jeg kommer også til å trene litt på å lage litt mer bevegelse i videoene på denne måten, ikke nødvendigvis et forsøk på etterligne en drone, men ikke så statisk som det har vært hittil. Så får vi se hvordan det utvikler seg, plutselig så står det drone på 2025/6 budsjettet :-)

Planen for tur filmingen er egentlig ganske enkel, den er å filme litt før vi kjører hjemmefra, litt hyperlaps fra bilen. Filme en liten snutt når vi kommer frem og gjør oss klare til å starte turen, gjerne litt underveis på stien og litt fra pausene våre underveis. Når vi så har ankommet camp så vil jeg muligens prøve å lage en liten timelaps av oppsett av telt etc. Senere så kan det gjerne bli litt fort film av matlaging, ved sanking osv. Og hvis det blir fisking så vil jeg jo gjerne ha det med, iallfall om jeg får noe da :-) Og så kan jeg gjerne avslutte med noen minutter drøs i teltet før leggetid med en oppsummering av dagen som gikk, og planen for neste dag. Dette er iallfall et utgangspunkt for en plan, så får vi se hvor mye batteri og minnekort dette vil kreve på en flere dagers tur.

Hvis noen av dere er flinke på dette så setter jeg stor pris på alle tips og råd jeg kan få! 

 

 

Når det gjelder intro for mine YouTube videoer så vil jeg også lage den skikkelig denne gangen. Bruke litt tid på den for å prøve å få frem det vi driver med og gjerne få med blogg adresse/logo på en grei måte. Men den blir forhåpentligvis veldig kortet ned, satser på å få til en på 5-8 sekunder denne gangen.

Målet er ikke å bli like god som Svein Fiskeseth , Thomas Hansen , Ted Weirum eller Villmarkslivet Productions, men rett å slett prøve å gjøre ting litt bedre hver gang :-)

Hvor mye bilder og video jeg kommer hjem med etter tur vil også være væravhengig, alt er ikke like moro når en er våt og kald ;-) 

 

Når jeg ser tilbake på 2021 og 2022 så var jeg alt for treg med å lage både foto album, video og blogg poster. Dette skal jeg ha fokus på å få laget raskere i 2023. For meg så er det en stor fordel å få turen litt på avstand og «ferdig fordøyd» før jeg starter på slikt, men samtidig så er det en stor bakdel om det går for lang tid. Da blir det liggende som en sekk med dårlig samvittighet, og hukommelsen min er heller ikke den beste.

Så etter 5-6 uker etter tur slutt så bør jeg ha begynt å jobbe med det jeg har planer om å lage. Uansett om det er et foto album for deling, blogg post eller en video eller fem.

Jeg har faktisk fremdeles ikke gjort ferdig blogg posten fra hovedturen i fjor som gikk i Fyresdalsheiane / Austheiane sammen med broderen, shame on me… 

  

 

Austheiene 2022