🐾 Velkommen til Svartkjelen.net 🐾

Er Abbor Virkelig En 'Ufisk'? - Hvordan rense en Abbor.

Når tilberede fisk ute på tur så er det alltid en god ide å ha laget til en liten blanding av mel, salt og pepper hjemme før du drar. Denne kan du kan ta med i en liten lynlås plast pose å ha i sekken i tilfelle fiskelykken skulle stå deg bi.

VIDEOBLOGG

7/4/20242 min lese

person holding a fish during daytime
person holding a fish during daytime

Abbor - En Oversett Fisk

Abbor er en fisk som ofte blir undervurdert, spesielt av folk fra vestlandet. Mange hevder at den er en 'ufisk' som ikke engang er verdt å tilberede. Men er dette virkelig tilfelle, eller er det bare en myte?

Myten Om 'Ufisk'

Det er flere som mener at abbor er vanskelig å rense og at den har så mye bein at det ikke er verdt bryet. Denne oppfatningen kan kanskje stamme fra folk som ikke er så vant med abbor, som for eksempel vestlendinger. Men sannheten er at abbor kan være en fantastisk matfisk hvis den blir behandlet riktig.

Hvordan Rense Abbor

En av de største utfordringene med abbor er å rense fisken. Ja, det er en del bein, men med riktig teknikk kan dette gjøres enklere. Først og fremst er det viktig å bruke en skarp kniv. Start med å fjerne hodet og hale. Deretter skjærer du et snitt på begge sider langs ryggbeinet. Ta så tak bakerst i ryggfinnen med kniven og riv den av. Ta så tak opp på skinnet fremme på fisken og "skrell" skinnet ned med fingrene på begge sider litt og litt til det kun henger fast i bunnen av fisken. (se video) Ta så tak i skinnet bak på fisken å dra av hele skinnet slik at innmat følger med. En god ide etterpå er å rengjøre skikkelig og å bruke fingertuppene til å kjenne etter små bein og fjerne disse med en pinsett eller kniv. Øvelse gjør mester!

Jeg legger også inn noen videoer med alternative måter å rense en Abbor på.

Abbor Som Matfisk

Når abbor er riktig renset, er det en delikat og smakfull fisk. Den har en mild smak som passer til mange forskjellige retter. Du kan for eksempel steke den med litt smør og urter, eller lage en deilig fiskesuppe. Mulighetene er mange, og abbor kan være en flott tillegg til ditt repertoar av fiske måltider.

Konklusjon: En Fisk Verdt Å Prøve

Så, er abbor virkelig en 'ufisk'? Absolutt ikke! Det krever kanskje litt mer innsats å rense og tilberede den, men belønningen er absolutt verdt det. Neste gang du får en abbor, gi den en sjanse. Du kan bli positivt overrasket!

Note:

På vei hjem fra en tur til Blefjell så stod Jakt og Fiskepodden på i bilen slik som den så ofte gjør, og i denne episoden var det mye snakk om Abbor. Der kom det også frem at det faktisk er mange som setter smaken på denne fisken høyere enn smaken på både Laks og Ørret. De poengterte også at en skal være litt forsiktig med å spise stor «gammel» Abbor da denne kan ha en del gammel forurensing i seg, slik som tungmetaller og annent.